El proper 29 de setembre de 2018 tindrà lloc una altra de les cites per celebrar els 50 anys de l’inici dels serveis per a les persones amb discapacitat al Ripollès, que enguany està celebrant la Fundació MAP. I no serà una cita qualsevol. Es tracta d’INSPIRA, un festival inclusiu que pretén reunir unes 4.000 persones al nou sector de La Devesa del Pla de Ripoll, que comprèn el passeig del Pla i l’avinguda del Tèxtil.

LA INSPIRACIÓ:

Quan la Fundació MAP va començar a treballar i programar la celebració dels 50 anys, tenia clar que volia comptar amb un acte central, important i de ressò adreçat a les persones de la pròpia fundació, del sector i a tota la comarca del Ripollès en general. Una festa que permetés transmetre i compartir els valors de l’entitat: igualtat, equitat, convivència, justícia social, solidaritat, respecte, compromís.

Amb aquesta idea en ment i després d’algunes converses amb membres del grup Txarango, l’Ajuntament de Ripoll i la Comissió de Festes, es va decidir portar a terme un projecte comú cap aquesta direcció, un acte on confluiran la celebració dels 50 anys i la cultura i les arts escèniques com a eina d’inclusió social i que serà compartit per moltes persones: l’INSPIRA, festival inclusiu.

Present Inspira web3

El dimarts 24 de juliol al matí ha tingut lloc la presentació del festival a la zona del Pla de Ripoll

L’INSPIRA:

Data: dissabte 29 de setembre del 2018.
Horari: 16h-01h aprox.
Lloc: La Devesa del Pla de Ripoll (zona del passeig del Pla i de l’avinguda del Tèxtil).

Què volem fer: una jornada lúdico-festiva amb activitats de tarda adreçades a tot tipus de públic (amb propostes per a infants, famílies, joves, adults…) i concerts al vespre.

Espais: l’espai, que es tancarà per a l’ocasió, comptarà amb quatre zones:

Zona A: lloc on es donarà veu a diferents col·lectius i entitats vinculades a la cultura, la discapacitat i entitats del tercer sector. La idea és oferir un espai de sensibilització, d’activitats de tipus artístic i d’espectacles, on també tinguin cabuda les entitats més locals i comarcals. Aquesta zona s’obrirà al públic a les 16h de la tarda.

Zona B: espai amb activitats, espectacles i tallers per a un públic infantil i familiar.

Zona C: escenari principal, on actuarà TXARANGO (21h), precedit per un grup teloner, i seguit d’un discjòquei, que posarà música fins a la 01h de la matinada aproximadament.

Zona D: zona de serveis i food trucks perquè les persones que entrin al recinte, no hagin de sortir i puguin menjar i relaxar-se al costat de les propostes del festival.

Recinte: aquests quatre espais conviuran a La Devesa del Pla, entre el passeig del Pla i l’avinguda del Tèxtil. Un recinte que es tancarà perquè només s’hi pugui accedir via entrada adquirida anticipadament (l’accés serà per la carretera de Barcelona).

Entrades: les entrades generals tindran un cost de 10 euros (a partir dels 10 anys). L’entrada dels nens i nenes de 5 a 9 anys costaran 6 euros i els de 0 a 4 anys tindran l’entrada gratuïta.

Les entrades es podran aconseguir en línia, a través de la web www.inspirafestival.com a partir del divendres 27 de juliol, i també físicament a partir del dilluns 30 de juliol, a la recepció del taller de la Fundació MAP (polígon industrial Els Pintors de Ripoll) i al restaurant CAT Can Guetes de Ripoll (pàrquing de Can Guetes).

Organització: la Fundació MAP organitza el festival conjuntament amb l’Ajuntament de Ripoll i la Comissió de Festes del municipi.

Present Inspira web

L’Ajuntament de Ripoll, la Fundació MAP i Txarango a la roda de premsa de presentació del festival Inspira

 

LA WEB I LES XARXES SOCIALS:

Per tal de conèixer de prop la programació completa del festival, així com les novetats que puguin anar sorgint, la Fundació MAP ha creat la web www.inspirafestival.com i ha obert un Instagram i un Facebook propis, que recomanem seguir.

Inspira_A1

Present Inspira web2

LA CULTURA I LES ARTS ESCÈNIQUES COM A EINA D’INCLUSIÓ SOCIAL:

Aquest festival serà una bona ocasió per trencar barreres culturals, moltes vegades invisibles, que fan que hi hagi persones que tenen dificultats per gaudir de la cultura i les arts escèniques.

Participant d’actes culturals ajudem a normalitzar la discapacitat, ens igualem com a ciutadans i fem visible la diferència. D’altra banda, la seva pràctica mostra les capacitats i habilitats de les persones, fent sorgir la creativitat i esdevenint un mitjà d’expressió per a les persones amb dificultats de comunicació, com una eina terapèutica.

Per això farem una crida a les entitats del sector de la discapacitat per assistir a l’INSPIRA, que gaudirà d’un recinte, unes activitats i uns concerts totalment accessibles.

 

UN VINCLE QUE CONTINUA:

Txarango i la Fundació MAP comparteixen molts dels valors que volem transmetre amb aquesta celebració: igualtat i equitat, convivència, justícia social, solidaritat, respecte, compromís, llibertat…

Les relacions amb el grup d’arrels ripolleses i l’entitat arrenquen el 2015, quan van col·laborar en l’elaboració del calendari solidari anual del MAP. Posteriorment, el vincle es va tornar a fer palès amb l’edició de l’últim disc del grup, El cor de la terra, quan Txarango va escollir l’entitat com una de les iniciatives socials a qui donar veu a través de la cessió del 50% dels drets d’autor de la cançó Mil Ocells.

La Fundació MAP també ha estat present a la fira d’entitats de l’Espai Consciència del Clownia Festival 2017 i 2018, a Sant Joan de les Abadesses.

Ara, Txarango i MAP tornen a donar-se la mà per col·laborar en un festival de petit format que permetrà donar altaveu a aquests valors conjunts que representen i donar accés a la cultura i les arts escèniques a totes les persones, independentment de les seves capacitats.

 

50 ANYS DE FUNDACIÓ MAP:

La Fundació MAP és una entitat socialment compromesa que treballa per oferir suports perquè les persones amb discapacitat o en situacions de vulnerabilitat al Ripollès gaudeixin de les mateixes oportunitats per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva.

El 2018 l’entitat celebra els 50 anys. El 1968 un grup de pares i mares i de persones altruistes es va constituir per buscar una alternativa en l’atenció de les persones amb discapacitat i les seves famílies a la comarca. Una petita associació que va començar desenvolupant l’activitat d’escola a la planta baixa de la rectoria de Ripoll que, mig segle després, s’ha convertit en una Fundació que dóna atenció a més de 600 persones (infants, joves i adults) i que compta amb 288 treballadors/es, 139 dels quals amb certificat de discapacitat.

Fa mig segle d’una lluita incansable que continua dia a dia, en tots els àmbits, per millorar la qualitat de vida de les persones i per fer de Ripoll i el Ripollès un territori inclusiu. Com diu l’eslògan dels 50 anys, mà a mà construïm futur: entre tots hem arribat fins on som avui i entre tots estem construint el futur. Per això aquesta és una celebració compartida amb tot el territori.