
10 abr. Una Ventafocs diversa, protagonista del teatre a les escoles de la Fundació MAP
La Ventafocs: una versió lliure és l’obra de teatre que la companyia “I ara què?” de la Fundació MAP ha representat aquest any davant de gairebé 400 alumnes de les escoles del Ripollès. Ha set aquest dijous 10 d’abril al matí, al Teatre Comtal de Ripoll. Es tracta d’una versió del conte tradicional de la Ventafocs, que vol sensibilitzar sobre la diversitat sexual i de gènere.
El guió és una adaptació que el MAP ha realitzat d’una obra de titelles elaborada per professionals del Consorci de Benestar Social del Ripollès, entitat amb qui s’han fet conjuntament les dinàmiques prèvies a les escoles.
Enguany s’ha treballat amb alumnes de 5è i 6è i de 1r i 2n d’ESO dels centres Joan Maragall, Vedruna, Salesians, Tomàs Raguer, Ramon Suriñach i Institut Abat Oliba de Ripoll. Una tècnica del Consorci i professionals i persones ateses de la Fundació MAP han visitat totes les classes per fer-hi una dinàmica sobre diversitat de gènere i per explicar què és el teatre amb suport amb persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest treball previ ha servit per contextualitzar l’obra i també per implicar l’alumnat perquè tingui una participació activa en determinats moments de la representació.
Aquest matí, aquests alumnes, un total de 365, han pogut veure l’obra repartits en dos torns, a les 9.30h i a les 11h. Una activitat possible gràcies al suport del Servei Educatiu del Ripollès.
Teatre amb suport i accessible
En el teatre amb suport, les persones responsables del moviment d’atrezzo i decorats i els directors de l’espectacle faciliten, si cal, els moviments dels actors i les actrius amb discapacitat. També s’utilitza el recurs del vídeo que es projecta fent la funció de la narració del conte. Un altre recurs sonor és l’eco. En aquesta línia del suport, l’eco és la reproducció enregistrada d’una segona veu que repeteix el text de l’actor o actriu per facilitar-ne la comprensió, d’aquesta manera les dificultats d’articulació de la veu no són un inconvenient en la interpretació d’un personatge.
La Ventafocs: una versió lliure també ha comptat amb Interpretació en Llengua de Signes a càrrec de l’Agrupació de sords de Vic i Comarca per procurar l’accessibilitat de tot l’alumnat i visibilitzar la discapacitat sensorial auditiva.
13 anys de treball amb les escoles
La companyia de teatre amb persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació MAP es va crear l’any 2002 i, des de fa 13 anys, va iniciar el treball amb el Servei Educatiu del Ripollès i les escoles de la comarca amb l’objectiu de fer una tasca de sensibilització i visibilització de les diferents capacitats a través del teatre el suport i les dinàmiques a les aules.